Vilka årstider har du i ditt kreativa arbete?

Inspirerad av Austin Kleons nyhetsbrev med rubriken; ”Kreativt arbete har säsonger”, kommer här ett blogginlägg för alla oss som har kreativa arbeten. Austin berättar om Corita Kent, en amerikansk popkonstnär som var aktiv på 60- och 70-talet men som först levt 30 år som katolsk nunna. Utanför hennes hus stod en stort träd, en lönn som hon nöjsamt betraktade från sitt fönster under flera år.

tree grey to green

För henne kom det stora trädets årstider, att representera kreativitet.

In winter the tree might look dead, but we know it is the beginning of a very deep creative process, out of which will come spring & summer. Corita Kent

Kreativt arbete har årstider (säsonger) precis som träden. Som konsult fann jag det därför intressant att ställa mig själv frågan; vilka är mina årstider? Det är lätt att tänka att det är samma årstider som i naturen, men efter en del funderande tror jag att det är precis tvärtom.

It may be the hottest day of summer, but it´s winter in my world. There are processes that you can´t see. Austin Kleon.

Olofsons och SteP Educations årstider

  • Min vinter: Under naturens sommar stängs min kreativitet, kopplat till arbetet ner. Jag tillåter mig att vila, tar av mig jobbkostymen (fäller mina löv) och går långsamt ner i varv. Utåt sett, ser det ut som om att inget händer, men denna period är enormt viktig för övriga året. Eller som Corita uttrycker det  ”New things are happening very quietly inside of me”.
  • Min vår: Under naturens höst, börjar mina idéer att spira. Energinivån ökar och jag kan känna hur jag villigt låter mig dras med i givande möten och utbildningar. Kundmöten bokas in, uppdrag diskuteras, hemsidor uppdateras och planer görs för mitt kommande arbetsår. Jag ser framåt igen!
  • Min sommar: Under naturens vinter, känns det riktigt bra att jobba på. Det är varmt och skönt i arbetslivet, och några dagar ledigt kring jul blir en välkommen, men kortare paus.
  • Min höst: Under naturens vår, då allt spirar där, kan jag själv känna att jag börjar se slutet på mitt konsult-år. Först njuter jag av flera härliga tidiga höstdagar. Det känns fortfarande roligt att skapa och leverera. Framåt senhösten börjar jag samla upp och se hur saker och ting har gått. Det börjar bli dags att förbereda för vintervilan. Precis som i naturens höst, kan jag bli lite trött, för det är mycket som ska ”göras klart” innan vintern kommer med snö och slask!

Det är därför en härlig tanke, att det kan vara helt naturligt att det tar lite tid att komma igång efter semestern! Jag har helt enkelt övervintrat och behöver skaka av mig snön!/Olofson

Corita Kent