Vardagsenergi går inte att köpa! Få tre energiknep :)

Energi går inte att köpa. SPARA och FYLLA PÅ är därför avgörande! Vad tänker du på när du hör ordet energi? Öresundskraft (kraftbolag) tänker på Energi i visionen: Energi för en bättre värld. Kraft för regionen. Jag tänker själv mycket på energi. Både hur viktigt det är att fylla på energi, och att vara sparsam och inte slösa min energi i onödan.

FYLLA PÅ med energi VARJE dag

Sen….när jag får semester…DÅ ska jag fylla på med energi…

Så tänker många, och självklart jag själv ibland. Att vara ledig och ha semester är onekligen ett bra tillfälle att fylla på energi. Däremot är det ju en utopi att det faktiskt skulle funka så, att energin räcker till hela året. Både rent tidstekniskt sätt, tillsammans med det faktum att många av oss fortsätter ett högt prestationstempo en bra bit in i semestern. Många oanvända hängmattor vittnar om detsamma.

Tänk på dig själv som ett laddningsbart batteri.Kanske ett sådant batteri som sitter i din smartphone. Det laddar vi ju varje natt, för att vara säkra på att det inte tar slut. För hu – vad skulle hända då?!?!

Vi behöver också fylla på med energi varje dag, för att vår vardagsenergi ska räcka i längden.

Olofsons tre knep för vardagsenergi

  1. Jag dricker 3 koppar kaffe om dagen. När jag dricker kaffe, så gör jag inget annat. Inget datorsurf, ingen teknik, ingen tidningsläsande. Istället njuter jag kaffe och betraktar nyfiket naturen från den plats (gärna vacker) jag sitter på. Det blir 3 gånger om dagen.
  2. När jag kör bil, bestämmer jag mig för att ringa de 1-2 jobbsamtal som står överst på min lista. Sen ser jag hur mycket tid som är kvar på bilresan, och väljer mellan Storytel, radio eller hög musik. Gissa om jag sjunger med….:)
  3. Jag väljer att umgås mer med människor som ger mig energi, genom att de är autentiska i sitt sätt att vara. De behöver absolut inte vara glada hela tiden (det fixar ingen människa!) men ärliga. De bryr sig också om hur jag har det och är nyfikna på livet.

SPARA energi – teknik och insikt

Genom att dagligen använda den twist-teknik jag lärt mig genom alla workshops med greytogreen™, går det utmärkt att spara energi.

Att twista och se saker från ett ”möjlighets-perspektiv” (green) istället för ”tunnel-perspektiv” (grey) har gjort att jag ändrat på många saker i mitt liv.

Framförallt många små saker i vardagen. Som de 3 exemplen ovanför.

Eller som nu, i skrivande stund. Jag sitter och väntar på dottern som skriver körkortsprov. Tankarna i ”grey” tar plats först. ”Typiskt, vad ska jag hinna med nu under tiden, här finns bara trista varma parkeringsplatser och hur ska jag få något vettigt gjort, när jag inte kan se min skärm!?! ”
Till: ”Hm, jag märker att jag bara ser ”o-möjligheterna”. Ett djupt andetag tar mig tillbaka – finns det verkligen inga andra parkeringsplatser, eller är det bara vad jag tror?” Om jag tar reda på lite mer, och kör ett längre varv, kanske det visar sig finnas fler alternativ.

Jepp – det gick att twista! Nu sitter jag här och skriver denna krönika kring energi, och känner att jag sparat en hel hink med vardagsenergi, som jag kunnat använda till att skriva just detta.

Att göra en twist innebär

  1. Att bli medveten om att jag är i grey (är upprörd och autopiloten går på)
  2. Att stanna upp, och nyfiket betrakta situationen
  3. Att sortera- vad vet jag (fakta) – och vad är det jag tror(antaganden)?
  4. Att släppa min ursprungliga synvinkel, och ev välja en ny.
  5. Att agera medvetet (och inte i affekt) green och ta ägarskap

Det är i vardagsledarskapet det händer

Jag tänker att greytogreen™ som tankemodell har gett mig så mycket i alla mina former av ledarskap. Både när jag leder mig själv, när jag faciliterar och när jag leder mina kunder.

Det är framförallt twist-tekniken i vardagsledarskapet som gett störst utveckling över tid.

Eftersom arbetet med greytogreen gett mig så otroligt mycket energi, men framförallt – sparat energi när jag en dröm, om att greytogreenmodellen, ska bli lika känd som SWOT-modellen och användas av alla. Drömmar behöver drömmas, för att bli sanna, men det är en annan historia :).

 


Fakta:

Nästa datum för greytogreen™, 25+26 september eller 29+30 november 2017. www.greytogreen.se