Vad är MOD och hur blir man modig i vardagssituationer?

Någon i fikarummet K. säger något nedvärderande till M. Instinktivt känns det helt fel och du tänker inombords ”Jag borde säga ifrån!!” – Men gör det inte. Efteråt känns det inte bra.
Här är en bra checklista om du faktiskt vill göra annorlunda i ditt Vardagsledarskap! (Find the blogg in English here)

  1. Sätt fingret på det som du är rädd/räddast för. Se och möt den rädslan fullt ut och gör ett medvetet val om du VILL säga ifrån eller inte.

Ok. Jag är rädd för reaktionen. Tänk om personen blir arg – brusar upp och det blir dålig stämning kring fikabordet.

  1. Fundera på var rädslan kommer ifrån. Var nyfiken på dig själv och ditt agerande.

Jag tänker att det kanske blir konflikt och dålig stämning om jag säger ifrån. Eftersom jag har behov av Harmoni och att alla mår bra är det en kortsiktig lösning att undvika konflikten. Jag sparar energi på kort sikt, MEN Respekterar jag verkligen mig själv & mår jag verkligen bra om jag inte säger ifrån?

  1. Välja att göra det ändå – OM det hindrar mig från att göra det jag faktiskt vill göra. Det vill säga visa vad jag faktiskt står för.

Jag kan välja att säga ifrån direkt när det händer, eller ta upp det på nästa fikarast lugnt och sakligt. Kanske till och med en öppen fråga. Hur tänker du när du säger att M inte är riktigt klok?

  1. Fundera på vad JAG verkligen VILL. Tillåta mig att tänka, om jag INTE säger ifrån hur kommer jag att känna då? Kommer det att ta min energi om jag inte respekterar mig själv? Om jag låter andras förmodade reaktioner styra vad jag gör och inte gör.

Jag vill stå för den jag är. Stå för mina värderingar – inte bara enligt någon avlägsen Ledarskapsteori som är floskler, utan här och nu i Handling.  

MOD är att välja fullt ut de värderingar som är mina! Trots – eller just för att det är läbbigt. INTUITIONEN hjälper mig att se det snabbare och klarare när något går emot mina värderingar. För mig är det viktigt att lyssna på den, ta reda på fakta och sedan agera om jag VILL.

Viktigast av allt. Om jag INTE säger ifrån, då TAR det min ENERGI på lång sikt. Jag respekterar inte mig själv och det jag står för. Möjligen i tanken, men inte i handling. Det får oss att bli mindre som människor.

Mod är att bejaka sin MODIGHETSZON.

#olofsonsonsdagstanke på Instagram. Det är inte så stor skillnad på att vara lätt korkad, eller riktigt modig. Agerandet blir ofta detsamma.

MOD – BEJAKA DIN MODIGHETSZON