Varför vi människor är precis som Laddningsbara Batterier och vilken nytta vi kan ha av att tänka så

Tänk dig in i följande situation. Du går in i fikarummet. Glad efter helgen som varit sätter du dig nöjd på din plats med en kopp kaffe. Du frågar kollegan om hur helgen varit. Kollegan skyndar sig att berätta om irriterande svärmorsbesök, barn som ständigt ska skjutsas hit och dit, grannar som inte hejar och visst är det otroligt att ingen, verkligen ingen annan kan plocka ur diskmaskinen någon endaste gång!!! Boom. Din helg-energi försvinner ner i sopnedkastet och du kastas in fikarummets hårda verklighet. Har du tur frågar kollegan pliktskyldigast om hur din helg har varit – och du mumlar något om att det varit helt ok, tar sen din kopp och går därifrån.

Jag är övertygad om att vi människor har en begränsad Energi och den ska räcka till mycket!
Därför hoppas jag verkligen att det inte ser ut såhär i just ert fikarum. För tänk om varje fika skulle TA Energi. Den pausen finns ju för att GE Energi. Det är ju det som Fikapauser handlar om!  Jag tänker dessutom att bra fikapauser faktiskt har en potential att fylla på varje medarbetares Energi – som då kan användas till andra, viktigare saker. Som att ta ansvar för sitt jobb på ett klokt sätt.

Varför är just fikapausen så viktig? Jo, därför att de mönster som visar sig där, ofta visar vår sanna Företagskultur, som annars är svår att ta på. Fikapausen visar ofta hur medarbetarna kommunicerar, fast i koncentrerad form. Det är alltså genom att våga utveckla eller till och med förändra beteendet DÄR som vi kan få mest effekt. Antingen från dålig till bra – eller från bra till ännu bättre.

I denna Mini-workshop på 2 timmar, snackar vi om Energi utifrån den enkla metaforen att vi människor är som Uppladdningsbara Batterier. Precis som batterier ger vi Energi. Vår Energi ska räcka till jobbet, fritiden och en massa olika saker. När vi har låg Energinivå, behöver vi ladda och fylla på med ny Energi. För att få Energin att räcka längre, är det dessutom smart att vara sparsam.

 

Metaforen är så enkel att den är omöjlig att glömma – och snillrik på det sättet
att den ställer 3 enkla frågor som stöttar oss att tänka klart kring vår Egen Energi.

Fråga 1 – Var vill jag GE och lägga min Energi?

Fråga 2 – Hur LADDAR jag min Energi?

Fråga 3 – Hur SPARAR jag min Energi?

 

Det här är viktiga frågor för organisationer idag.
Det är Energin hos medarbetarna som ska räcka till att nå uppsatta mål!

 

 

I en Mini-Workshop pratar deltagarna MED varandra om Energi och lär sig mer om sin Egen.
Till vår hjälp, så använder vi LEGO, som gör att deltagarna både pratar OCH lyssnar på varandra. Det skapas ett engagemang kring frågorna som gör att effekten av insatsen blir betydligt större än om man bara lyssnar på ett föredrag, där man kan sitta tyst och lyssna och sen göra precis som man brukar. Varje medarbetare inser tydligare sitt eget ansvar för sin Energi och dessutom hur man påverkar sina kollegor med sitt sätt att vara och prata.

Birgitta OlofsonSteP Education AB är certifierad Facilitator i LEGO®SERIOUSPLAY®.
En faciliteringsmetod som får människor att prata OCH lyssna.
olofson@stepeducation.se 073 442 81 18

Fakta:

Liten MedarbetarBOOST 10.000 kr+moms 1-12 deltagare
Stor Medarbetarboost 12-200 deltagare på Offert
Tillkommer: Ev Rådgivningstid enligt överenskommelse 1000 kr/timme. Lego att hyra eller Köpa.