Agera mera – Mitt Görande

by birgitta olofson, step Education AB

Agerandet kommer efter viljan. Det vill säga, vi behöver BÅDE Hjärna, Hjärta OCH gympadojor*.

Det är så lätt att sitta på stolen och drömma, eller förfasa sig.

  • Tänk om jag hade…..då….
  • Det hade varit så… men hur skulle det se ut?
  • Jag (eller Någon) borde ta tag i det här….

Tyvärr – Det finns inga genvägar till utveckling och att stega framåt. Drömmar i all ära – men närmare oss kommer – Vad VILL jag – och vad är jag beredd att satsa och GÖRA för att få det att hända? Var vill jag lägga min ”LivsEnergi”? Här är några tips och tankar.

“Viljandet” och görandet kan delas upp i 3 nivåer med olika agerande:
  1. Vad vill jag göra NU?
  2. Vad vill jag Nästa vecka eller år?
  3. Vad vill jag Med mitt liv?
Vad vill jag göra NU?

Att hitta sitt Göra-NU Fokus. Ibland är det enkelt – då är det ”bara” att göra det som står högst upp på listan. Ibland är det svårare och jag är själv en mästare på att se mig själv sitta och planera, istället för att bara göra. Sedan gör jag inte alltid det jag har planerat så fint.

Har jag svårt att hitta fokus för görandet– tillåter jag mig numera 3 minuters aktivt funderande kring vad jag INTE vill – kompletterar med 3 djupa andetag. Skriver på en post-itlapp 3 små saker jag vill göra. Hittar koncentrationen – och låter mig inte bli avbruten.

Många har en tendens att prata OM görandet istället för att göra. ”Man skulle ha lagat en god middag….”. Istället för att bara laga den. Eller varför inte – det hade varit skönt att springa….! Och sedan lägga energi på att ”låta bli” att springa, istället för att göra/springa. Jag brukar faktiskt byta om och knyta på mig springskorna 😊

Vad vill jag göra imorgon – eller nästa år?

Välj ett tidsperspektiv som funkar för dig. Jag kör alltid halvårsavstämning med mig själv. Det var så jag kom igång med att starta mitt SteP Education för 9 år sen. Mitt entreprenörskap gled in från sidan på papperet och hamnade helt plötsligt mitt i planen. Att ta en tänkarstund – kanske en tänkardag eller en lunch för sig själv, kan göra underverk med ditt ”period-fokus”. OBS att det är full koncentration som gäller utan någon/något som får störa dig.

Konkreta Tips till en sådan Tänkardag hittar du här.

Det kan absolut vara häftigt att göra en sådan Tänkardag tillsammans med någon som du kan vara kreativ tillsammans med. Som konsult har jag genomfört åtskilliga individuella utbildningar, där jag stöttat deltagarens tankar att få tid och kraft att hamna på rätt plats, för nästa steg i livet. Stort som litet. Jag har också genomför några sådana strategi/-tänkardagar tillsammans med andra konsulter, där vi stöttat och utmanat varandra i att tänka större. Eller hur – Eva Vati, Sophie Persson och Susanne Hedin!

Vad vill jag med mitt liv? Vilken är min livsuppgift?

Det är inspirerande att träffa på människor som ”åstadkommit” saker med sitt liv. Många gånger verkar det så lätt. Sanningen är sannolikt att de allra flesta har lagt ner många timmars aktivt görande, för att komma ett steg i taget mot sin dröm/vision om vad de vill åstadkomma.

Jag tror också att det behövs någon form av övertygelse, eller större perspektiv. Att man funderar på vilket sätt man kan bidra inte bara till sig själv, utan till något större. Att se sin livsuppgift för att göra skillnad för sig själv och för andra.

Min egen livsuppgift är att öka Energinivån i möten med de människor jag väljer att träffa. Det visar sig på många sätt. Framförallt i mitt företagande där jag valt att fokusera på Facilitering dvs aktiv Mötesledning, med Fokus och Energi.

Det visar sig oftast i de möten jag har med människor som kommer i min väg. På mina utbildningar och Workshops såklart, men även som tränare i innebandylaget, på mitt kontor och självklart bland vänner och familj. Men även vid nya möten med människor som jag kanske inte känner ännu. Möten och människor, som sannolikt har mycket att lära även mig, bara jag är nyfiken.

Det är lätt att bli låst, av att ”Det inte är någon idé att bidra till en bättre värld”. Jag håller inte med. Hellre än att snacka om ”man måste/borde göra i det stora – så gör jag i det lilla sålänge, i varje möte. Så kan det jag gör, växa och bli större med tiden. Som ringar på vattnet.

Att vara med människor som lyfter mig, betyder mycket. Att sätta gränser för dem som vill ta min Energi, utan någon som helst intention att ge tillbaka – är avgörande för att det överhuvudtaget ska funka. Att nå sin livsuppgift, handlar också om att vistas i sammanhang med människor som delar samma värderingar som du – men gärna gör på andra sätt.

Det viktiga är agerandet – det medvetna agerandet. Det vill säga, att ha med både hjärna, hjärta OCH gympadojor.

Vad vill DU göra – just NU?

*Tack Annika Asking för citatet