Styrelsekraft Malmö 2013 14 Nu kör vi!

För några år sedan, när jag för första gången lämnade min son M ensam hemma. Då placerade han sig stolt en trappa upp, trygg i soffan framför en välkänd barnfilm. Jag skulle cykla till skolan med storasyster och gjorde så. När jag väl kom dit såg jag att det var mörkt överallt. Insikten att det var strömavbrott vid skolan, och inte bara där…. gjorde att jag snabbt vinkade av min dotter och cyklade hemåt i rasande fart. Väl hemma, går jag uppför trappan och hittar sonen framför den mörka TV:n. Jag undrar försynt vad som hänt. Han sa – TV:n blev svart. Ok, sa jag. Vad gjorde du då?

– Då gick jag nerför trappan, öppnade dörren och gick ut till björken och kramade den!

– varför gjorde du det? undrade jag.

– Men mamma, det har de ju sagt på dagis! Att om man känner sig ensam, så ska man krama ett träd!

Detta var den första historien jag berättade för adepterna, med en viktig koppling till styrelsekraft.Precis så ensam, kan man ibland känna sig som företagsledare! Det är därför så oändligt viktigt att man har ett levande nätverk runt sig, så att man alltid har någon att ringa, även vid lite knivigare frågor som kan handla om hur man vill styra bolaget.

Med frisk luft och godisassociationer startade förmiddagen för adepterna och de fick tid att lära känna varandra, utanför sina yrkesroller först. Det är ett viktigt steg, i det långa arbetet med att skapa ett förtroende för varandra. Först under eftermiddagen anslöt mentorerna. Då kunde vi alla se, under den presentation som följde, att den här gruppen kommer att ha enormt mycket erfarenhetsutbyte med varandra! En härlig stämning är på plats, som förhoppningsvis borgar för diskussioner med högt i tak. Styrelsearbete skiljer sig naturligt åt beroende på vilket bolag det är. Därför är det också naturligt att både mentorer och adepter har olika erfarenheter och därmed åsikter om hur styrelsearbete bör bedrivas. Det kommer vi att diskutera under träffarna i programmet.

Det är en spännande resa som vi har framför oss! Nu är vi igång! Med stor ödmjukhet inser jag att det är sjätte programstarten med Styrelsekraft för mig. 3 program i Växjö, och nu 3 i Malmö. För mig handlar det om att ge järnet varje gång. Det är aldrig riktigt samma förutsättningar, utan ett nytt gäng med nya kloka personer att lära känna. Jag är ödmjuk och förberedd och ser fram emot resan! Tack Almi, som satsat i ett långsiktigt projekt!

IMG_1319IMG_1287

IMG_1328IMG_1305