Minska på informationen och ta bättre beslut Eller För att fatta kloka beslut behöver någon ställa kloka frågor

Massor av val!!
HUR ska jag kunna välja rätt kompetensutveckling!!

VILL DU FATTA KLOKA BESLUT?

Fel och vanligast: Då ses vi om 2 veckor och tar fram mer information tills dess

Rätt: Då ses vi om 2 veckor och tar bort hälften av informationen så att vi kan ta beslut………

Det här gillar jag! Varför? Därför att det stämmer. Åtminstone på mig. Ju mer information jag får innan jag ska ta beslut, desto svårare är det för mig att få en överblick och då måste jag ändå lita på min magkänsla.

Detta stämmer även med de diskussioner jag haft med adepter och mentorer som processledare i Styrelsekraft. De menar att det är en utmaning att fatta rationella beslut, eftersom du måste sätta dig in i så många alternativ. Det gör att man inte alltid hinner se alla alternativ, utan går på känslan istället, även i viktiga beslut.

Att investera i kompetensutveckling för medarbetarna, är ETT av de viktiga beslut en VD behöver fatta.

Jag vågar påstå att det är snudd på omöjligt att välja rationellt i den djungel av konsulter och utbildningsföretag som finns idag. Risken är att vi låter ”Mr Google” bestämma, eller vi kanske förlitar oss på en vän. (Läs mer om Ad Hoc beslut) I rollen som rådgivare stöttar jag beslutsfattare att ställa de rätta frågorna, för att komma fram till ett så rationellt beslut som det är möjligt, när det gäller att välja rätt kompetensutveckling för nyckelpersoner. Det handlar om att med erfarenhet av bolagsstyrning, utbildning & facilitering, stötta och utmana dem genom att med dem ta fram ett översiktligt beslutsunderlag, som gör att det faktiskt går att välja. Om inte fullt medvetet och rationellt, så åtminstone genomtänkt och i linje med företagets strategi.

Det går inte att fatta de bästa besluten om man inte ställer de viktigaste frågorna.*

Den väg jag väljer Beror på vart jag ska. Om jag inte vet vart jag ska hur ska, hur ska jag då kunna välja väg?
Den väg jag väljer -beror på vart jag ska. Om jag inte vet vart jag ska –  hur ska jag då kunna veta vilken väg jag ska välja?

*Fri tolkning av föredrag Ari Riabacke, handelsresande (expert) i beslutsfattande. Frukostträff hos Proffice, 30 okt 2011, samt diskussion på Unionens träff 24 feb 2015. En klok föreläsare med tyngd i budskapet som delvis inspirerat till detta blogginlägg.