Publicerad Krönika Glad och positiv!? Jo jag tackar…

För några år sedan fick jag frågan av en polis, som jag lärt känna under en utbildning. Kan inte du komma och inleda vårt polismöte nästa vecka? Givetvis ställde jag den relevanta frågan varför? Han svarade, du är alltid glad och positiv och ger så mycket energi. Jag tänkte på saken ett par dagar, antog sedan utmaningen och tackade ja.

Sen funderade jag. Länge! Jag hade alltså blivit inbjuden för att jag var på ett visst sätt. Hur skulle jag få fram att jag egentligen inte tycker att det alltid är positivt att vara positiv?

Människor ställer ibland den klassiska frågan; Är glaset halvfullt eller halvtomt? De delar gärna in personer som svarar att det är halvfullt som positiva och de som säger att det är halvtomt, som negativa. Jag brukar istället svara såhär; Det är vatten i glaset. Om det sedan är positivt eller negativt, beror ju på om du är törstig eller ej!

På mötet veckan därefter hade jag således 20 par ögon riktade mot mig från förmodat förväntansfulla poliser.

”Idag har jag blivit inbjuden av Polis X, för att han ser mig som glad, positiv och engagerad. Han ser alltså detta som något positivt. Men min erfarenhet är att det inte alltid är positivt att vara positiv. När jag för många år sedan gick i gymnasiet råkade jag gå bakom en av tjejerna i parallellklassen. Hon såg mig inte, men jag hörde klart och tydligt vad hon sa, med en ljudlig suck och sedan; Åhhh!! Den där Birgitta… Hon är alltid så jäää-a glad!  Hej! Hojtade jag hurtfriskt och gick förbi. Händelsen gav mig en viktig insikt som jag har burit med mig sedan dess. Det behöver inte alltid vara positivt för alla, när någon är positiv. Tvärtom, ibland kan det till och med vara provocerande!”

Det blev många skratt under hela mötet och flera kom till mig efteråt och tyckte att de fått en viktig tankeställare kring att det kan vara viktigare att vara möjlighetssökande än att i varje läge vara renodlat positiv.

Vadå glad och positiv?!?!
Vadå glad och positiv?!?!

Idag ser jag mig själv som möjlighetssökande och kan vara rätt utmanande om det behövs. Ingen människa kan alltid vara positiv. Tvärtom! Vi behöver verkligen både våra grå och våra gröna stunder för att vi ska utvecklas och ta ett steg till. Däremot behöver vi vara uppmärksamma på om vi är i det grå alltför länge. Då kanske det är dags att göra en twist, och se situationen från ett annat perspektiv? Fast det är en helt annan krönika!

Krönikan publicerad i Hallå Kävlinge/Lödde den 8 april 2015

Krönika Hallå Kävlinge/ Lödde 8 april 2015
Krönika Hallå Kävlinge/ Lödde 8 april 2015 Hänger du kvar i det grå alltför länge?