Ha tråkigt och värna om din kreativitet

Tänk om det är avgörande för kreativiteten att ha långtråkigt!

I en utmärkt debattartikel i Sydsvenskan idag, visar Teresa Belton på att hypotesen stämmer. Hon uppmanar oss att ”Välkomna långtråkigheten”. Jag gör en direkt koppling till Alfons Åberg. Kommer ni ihåg?

Lyckliga AlfonsOch så berättar [Alfons och pappa] vad de har räknat ut: att man skulle hoppa över allt vanligt tråk – så skulle man ha roligt jämt, varenda dag.
Farmor bara skrattar.
”Det var det dummaste …”, och så skrattar hon ännu mer. ”Ja, det var det D-U-M-M-A-S-T-E jag någonsin hört. Då skulle man ju aldrig få skoj!
Om det är roligt jämt, så visste man ju inte att det var roligt! Var ni glada att ni är lessna! Tråkiga saker finns till bara för att man ska märka skillnad när det roliga kommer sen.”

Detta är mina barn uppväxta med! När de säger att de har tråkigt och inte har något att göra, brukar jag säga;

– Bra! Ju mer tråkigt, desto bättre idéer.

Det har de sällan gillat för stunden, men sen när de kommit på världens bästa superkoja, och fixat saft och bullar i sitt nya hus – tittar de ut och säger.

-Säg inget mamma, men du hade rätt!

Om vi förmår se de stunder vi har lite tråkigt, eller att inget händer som möjlig ”Tänkartid” kan det hända intressanta saker. Undvik att ”fylla din tråktid” med att titta 51 gånger på din mobiltelefon.

När jag själv var liten, var jag ofta ensam (så blir det lätt när man bor på landet och har långt till ”spontankompisar”) Så här i efterhand kan jag se, att just detta, att få vara ensam tillräckligt mycket och ha ”tråkigt” gav mig kraft till att skapa de bästa idéerna. Mitt rum utsattes för flera ommöbleringar och möblerna målades flitigt i allehanda färger. Mitt intresse att se andra platser och träffa människor gjorde att jag redan som tio-åring fick ta tåget till mormor i Leksand. Något som jag egentligen inte vågade, men som var så spännande i jämförelse att jag bara ”gjorde det”. Att den uppväxten har gynnat min starka kreativa förmåga är jag övertygad om.

”Tålamod, påhittighet och uthållighet är de inre styrkor som är grunden för kreativitet. Men kreativitet kräver också ansträngning”, säger Teresa Belton.

Koppla detta till näringslivet, så ser jag samma utmaning för flera av deltagarna i Styrelsekraft. För mig går kreativitet och reflektion hand i hand. Tar man sig inte tid och anstränger sig att reflektera, är det lätt att tappa kreativiteten på lång sikt. Många gånger snurrar hjulen så fort, att de har svårt att koppla av och ”bara tänka”, fastän det kanske är just det som de verkligen behöver. Det är faktiskt det som de flesta skriver om i sin reflektionsuppgift.

”En av de bästa sakerna med Styrelsekraft – är att jag fått tid att tänka, och har skapat mig en vana att reflektera mer kring min egen verksamhet.” Deltagare i Styrelsekraft

Fakta och mer information

Artikeln till Teresa artikel hittar du http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/att-ha-trakigt–bra-for-kreativiteten/

Teresa Belton är utbildningsforskare och är knuten till School of Education and Lifelong Learning vid East Anglia-universitetet i Norwich, England.