Carin Götblads Tvärtomledarskap

Som värdig Göranpristagare kom länspolismästaren ner till Skåne och delade med sig av ledarskapserfarenheter hon fått så långt i livet. Någon förebild i form av idealbild vill hon inte vara utan poängterar att det viktigaste är att man är sig själv! Men Carin är definitivt en person som går ”före” och gör så pass intressanta ”bilder” att man blir sugen på att prova! Kolla in Carins 6 tvärtisar (mitt ord).

Ledarskap berör oss alla – vi leder ju oss själva!

Min första tanke är att Carins ideér om vikten av ”Jag-ledarskap” och kunskap om att leda sig själv ligger väl i linje med workshopen greytogreen.  Att utgå från den situation du har framför dig och göra ett medvetet val.  Är du nyfiken på greytogreen läs mer här.

Carins tvärtisar 5 favoriter

Carin är förskollärare i botten, något som kommer väl till pass inom polisen ;.).För att komplettera och komma vidare kompletterade hon med juridik. Det är en rätt ovanlig kombination, men mycket användbar skulle det visa sig.

Tvärtis 1; Sök dig till ett område där du är ensam av din sort.

Medier är ett måste att hantera. Se till att göra riskanalyser kring ”Vad är det värsta som kan hända” Se till att de anställda är allmänbildade, gör omvärldsanalyser och sätt agendan i media själv. I en så stor organisation är det viktigt att kommunicera ständigt, både för att nå ut externt men framförallt internt. ”När jag pratar med media så pratar jag med mina anställda”. Stolthet är till och med viktigare än personlig utveckling.

Tvärtis 2; Sätt bilden av din egen verksamhet.

Carin inledde med att säga att hon har 7500 anställda och sa i samma andetag att hon inte brukade säga så förr. Hon råkade nämna antal anställda vid ett föredrag och noterade då en förändring i ökat intresse hos några i publiken. Hon insåg att enkla tydliga symboler ger stor effekt. Fel symboler kan också ge motsatt effekt. Hon har inte längre den äldsta bilen….  Det där har jag själv märkt vid ett flertal tillfällen. I ett samtal med en okänd får jag emellanåt känslan av att vara ”dömd” på förhand. Det är då jag är extra noga med att berätta att jag arbetar med styrelsefrågor. Det brukar då ge en synbar effekt. Intressant.

Tvärtis 3; Tänk på porscheeffekten.

Byt plats på kvinnor och män. En historia som speglar varför, är den om den äldre hundföraren. Han fick jobbet som jämställdhetsansvarig. (som prov i 6 månader med löfte om att få gå tillbaka om det inte funkar) Med den tillsättningen fick Carin precis det hon önskade; 1.Uppmärksamhet på ett viktigt område och 2.diskussionen kom upp på bordet (både i fikarummet och i ledningen) och 3 kunde därmed hanteras långsiktigt.  

En annan historia var att hon gav tillstånd åt poliser att delta i prideparaden i uniformer (för 10 år sedan). Det gav enorma diskussioner, bland annat i form av ilskna insändare som tydligt visade en liten grupp människor med helt andra värderingar. Istället för att tona ner dem, lät hon dem komma till tals i interntidningen och bemötte dem sakligt varenda en. Det gjorde att åsikterna kom upp till ytan, och även den stora tysta massan kunde se Carins svar och att hon stod bakom beslutet till 100%. Hon nämnde sitt sista svar på en ilsken insändare; Jag lovar att den dag heterosexuella poliser känner sig i minoritet då ska jag ge även dem tillstånd att gå i parad i uniform. (stort skratt i salen!)

Tvärtis 4; Byt perspektiv o gör tvärtom

Do it the other way around

Rekrytering är såklart en viktig del för att förändra en organisation. Ett misstag många gör är att man rekryterar rätt, men sen vågar man inte låta de nyrekryterade ta utrymme i och förändra en organisation. Carin uppmanar och utmanar de nya; Du är här för att förändra. Förändra dig inte. Med det menar hon att det är viktigt att ta vara på de nya som kommer in och stötta och stå bakom dem även om det blir lite fel ibland. Det är viktigare att ha människor som är engagerade och vågar göra fel, än att inte göra något alls. Min egen erfarenhet stämmer väl överens med Carins, då jag ofta ser just passivitet som ett värre motstånd än de som opponerar sig högt. Dem kan man ju åtminstone bemöta.

Tvärtis 5; Stötta de som är engagerade och vågar prova. Lägg så lite energi som möjligt på de andra.

Ofta får man höra att det inte finns några kvinnor (eller män) sökande till en tjänst. Då är det bra att vara uppmärksam. Hur ser annonsen ut? Är den utformad så att den passar dem man söker? Vet de verkligen vad den tänkta målgruppen vill, eller tolkar de fel och utgår från sig själv? Jag drar tyst en intressant parallell till just sökandet av styrelseledamöter…..

Tvärtis 6; Lyssna på dem det berör(och undvik att tolka utifrån ditt eget perspektiv)

Carins viktigaste tvärtis; Fokusera på det goda. Det håller jag verkligen med om!

Fakta: Carin Götblad är länspolismästare sedan 9 år. På min förklaring till min dotter Thea att hon därmed är chef för alla poliser i Sverige utbrast hon – -wow, vad häftigt. Det skulle jag vilja testa på!

Foto Emelie Ljungström