Styrelsekrafts Alumni Malmö 17 okt 2017 Några reflektioner

Hade nöjet att få vara med på Styrelsekrafts Alumniträff 17 oktober 2017 här i Malmö. Temat var Styrelsen och styrelsearbetarens Kompetens och 5 intressanta gäster gjorde att jag körde ner till Malmö med nyfikenhet. Här är några av mig personligen utvalda tips och tankar från gästerna.//Birgitta

Ingela Lidén

Lika barn leka inte bäst i längden, för de som är olika, hittar på nya lekar!

  • Motto: Mod Integritet Tydlighet Ärlighet
  • Ingelas Förbättringstanke: Våga och vilja förbättring och förändring varje dag.
  • Ingela i ett nötskal: Det finns ingen motsättning att vara deadly serious OCH att ha jätteroligt på jobbet varje dag.
  • Och en till….Hur svårt kan det va’!

Ingela har en bredd på bolagsstyrning i olika typer av bolag. Hon jobbar idag på CGI med ett antal tusen anställda, men har också byggt upp ett IT-bolag från 1-50 personer på bolaget Stretch. I sina uppdrag fokuerar hon på Klokt Ledarskap och Kulturbyggande! Att få människor att se målet och gå tillsammans ditåt, och bygga en kultur och en plattform som kan stötta.

Ingela är också en av få som kan kalla sig ”IT-mormor”! (Skrev första affärssystemet till Luxor)

Kompetens för Ingela, det är både att kunna och vilja. Att ställa klassiska oinitierade frågor –som gör att personen börjar tänka efter. Kanske när personen börjar svara, så kommer den själv fram till, att det är ologiskt det som berättas, eller ritas – och DÅ finns en bra grund att jobba vidare tillsammans.

Ingelas modell kring vilken kompetens som behövs (Läs nerifrån och upp)

Resten – Att VÅGA tänka o tro på att företaget ska leva vidare i framtiden

  1. Styrelsearbetet – Att det är rimligt. Hur ser det ut? Strukturen
  2. Affären – Tro på den och förstå den! Affärsmodellen och affärsplanen
  3. Ägardirektiv – som man tror på – t ex att bolaget ska vara kvar på orten
  4. Värderingar – tilltal och öppenhet

Här är några konkreta tips på att göra saker annorlunda nästa gång. 

  • Har du lärt dig något nytt idag? Ställ den frågan varje dag till dina medarbetare. Får du samma svar, blir det nytt fokus nästa gång, ingen vill svara nej en tredje gång!
  • Prata VAD du behöver och inte VEM. Någon som speglar våra kunder? Någon som tänker från den sidan vi behöver fokusera på.
  • Omvärldsbevakning, ska den verkligen ske bara i styrelsen, med samma kompetensprofil på alla ledamöter?
  • En 23-åring i styrelsen? Varför inte våga adjungera annorlunda? (Ligger i linje med tipset från Sophie Persson om det internationella fenomenet – Parallell Young Boards)
  • Våga utmana och ställa Motfrågor som får parten att tänka till. DET är ansvar.
  • Gör en workshop med styrelsen OCH parallellt ett gäng från en gymnasieklass. Det är ju de som är den framtida konsumenterna.
  • Vid nästa strategikonferens ta med ett gäng potentials– få dem att växa och bidra.

Anders Williamsson – Styrelsearbete Kompetens & Egenskaper

Anders inleder med ett konkret och fortfarande användbart tips från 1972! VD- Gunnar Wessman på Perstorp gav då ett annorlunda uppdrag till ledningen. Var och en fick hålla 1-timmes föredrag för Perstorps Skolklass om deras visioner! Klassen fick sen komma med förslag på förbättringar. Det var nyttigt för båda parter!

Vikten av att vara påläst! Christen Sveaas var Styrelseledamot på HemoCue, där Anders jobbade som VD i 15 år. Christen satte allting på sin spets. Han höll alla i styrelsen på tå. Var ALLTID grymt påläst. Han gav kommentarer om underlag – och sa sen, kan vi gå på beslut? Det har inspirerat Anders att vara rätt tuff med att få alla att komma förberedda i ”sina” styrelser. När de ber om WiFI, får de aldrig det! Det är oförskämt att tänka att arbetet i styrelsen skulle kunna vara så ofokuserat att det blir tid att svara på mail!

Case Allenex – Anders arbetatde som oberoende VD – Ett amerikanskt bolag lägger ett bud på bolaget. VD:n på köpande bolag ringer Anders Williamsson tidigt på morgonen. Banken har dragit sig ur och vi kan inte köpa bolaget!!– Då i den stunden, kände sig Anders väldigt ensam. Till sist kom han på att ringa OMX. DET Hade han lärt sig på kursen. OMX tackade för att han ringde och la bevakning på aktien. De gav tipset: Du kan ju berätta för VD:n att det kostar 170 miljoner kr i böter! 2 dagar senare var budet tillbaka som.

Pekade tydligt på vikten av att ha TID för sitt uppdrag! Säg ja, om du har tid, och känner att du kan bidra. Annars, tacka nej! Hans erfarenheter är blandade och han har sett alldeles för många som inte rimligt borde HA tid med uppdrag. Själv fick han som VD på HemoCue ha endast ett uppdrag.

Styrelsens 3 roller – Kontroll, Strategi & Service. /Matts Kärreman Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Det hade inte jag koll på” – Som Mats Bodström sa, gäller inte Styrelsearbete! Ansvaret att ta reda på, behöver man som styrelseledamot ta på allvar, det är bland annat det kontrollen går ut på.

Givet är att olika ägarstrukturer behöver olika styrelsekompetenser. Något det pratas väldigt lite om idag är Valberedningar. Vet vi vem som är valberedningens ordförande för Ericsson? (Ingrid Jönsson som deltog i panelen senare, kunde detta – och hon är själv ordförande i valberedningen till Sydsvenska Industri och Handelskammaren.)

Drar mig själv till minnes ögonöppnare många av oss fick på Styrelsekrafts-träffen kring just valberedning och rekrytering av styrelseledamöter. Att det är så olika hur bolag tillsätter ledamöter Det och att ta reda på vem som faktiskt bestämmer ”Vem som ska vara på listan” var en utmaning för deltagarna.

Valberedningen är alldeles för anonyma! Har en mkt viktig uppgift! Är en riktig maktfaktor – speciellt i bolag med spritt ägande./Anders

Min fråga till panelen, som utökats med Ingrid Jönsson samt Jenny Rydhström. Välj 3 personer i ditt nätverk, som du menar har varit en del i din egen kompetensutveckling i styrelsearbete.

Anders Wiliamson – Christen Sveaas som tidigare nämnts. Sven-Olof Johansson, kommer in i jeans o t-shirt otroligt påläst och kunnig. En mentor (o-namnad) i USA som var tidigare talskrivare för president Nixon. Han gav mig ett mycket simpelt uttryck. Om ingenting annat fungerar – prova med sanningen! Kommer man i trubbel, säg det som det är. När du gjort det, be om ursäkt. Då är du hemma.

Ingela nämner sin ordförande och ägare under tiden hon var VD på Stretch, som gjorde att hon fick upp intresset för styrelsearbetet. Sophie Persson o Kristina Jarring är 2 andra som ger många kloka råd.

Ingrid nämner också Sophie och dessutom Krister Bergman, ordförande i det start-up där hon sitter med. Lär sig mycket av hans sätt att leda bolaget. Per Bertland, styrelseordförande för Dendra Holding.

Jenny nämner bland annat Kristina Jarring först som extern rådgivare och nu är styrelseordförande. Av henne har hon lärt sig struktur och basen. Sen vill Jenny gärna testa och experimentera och ibland får hon kommentarer, men det går!

Vilka skulle du lyfta fram, som betytt mycket för dig?