Hitta ditt staket innan du ställs inför valet att hoppa över, ELLER Skriv din egen styrelsekod

Det finns ett tema som engagerar mig mycket; Frågan om ETIK, MORAL och inte minst MOD i STYRELSEARBETET.

Styrelsearbete handlar ofta om regler och kontroll, men i många fall uppdagas det fall, där misstag och felaktigheter sker trots ”regler och kontroll”. Telia, Panaxia, SAS är 3 stora bolag som har hamnat i rampljuset, och där jag ställt mig frågan hur styrelsen arbetar med denna typ av frågor. Frågan är med andra ord högst aktuell.

I mars hade både Styrelsekraft Växjö och Malmö nätverksträffar med detta tema. Inspirerad av Elisabet Annell som gästat Styrelsekraft för ett år sedan hade vi följande inledning på träffen.

De flesta av oss har säkert ett etiskt förhållningssätt och är hederliga, rättvisa, empatiska och respektfulla.
MEN vad händer;
•När det som inte är rätt får råda?
•När intressen kolliderar och makt kuvar?
•När konflikter rasar och lojaliteter ställs på spel?

HUR kan man DÅ välja vad som är rätt  eller fel?

Det var inte jag Artikel som engagerar Toftaholm
Det var inte jag Artikel som engagerar Toftaholm

Behöver jag säga att diskussionernas vågor gick höga?

Med 8 olika dillemman som man kan ställas inför som ledamot, fylldes reflektionsboken med insikter. Vad gör man när ordföranden agerar oetiskt, men inte tycker det själv? Vad gör man när det finns ett språkbruk, inlindat i humor som är svår att få upp på bordet? Företaget är på väg att nå sitt genombrott. I landet kommer betalning att på något sätt ske via agenter som får provision.  Vad hade du gjort? Vilka frågor hade du ställt?

HÄr kommer några tips efter diskussionerna;

  • Se HELA bilden och ställ bra frågor
  • Ta reda på FAKTA och skilj ut dem från ANTAGANDEN
  • Hur fattas besluten i organisationen – ställ den frågan före
  • Gör bra utvärdering av styrelsens HELA arbete och gör en bra uppföljning
  • Viktigt är att vara lite smidig, ha lite tålamod och AGERA istället för REAGERA
  • SUNT FÖRNUFT, MOD och INTEGRITET 3 klassiker, som låter enkla, men som kräver engagemang, erfarenhet och kunskap inte bara om styrelsearbete, utan om människor

Dagens insikt; Allt är inte svart eller vitt! Men genom att diskutera och fundera FÖRE, vad man själv tycker är rätt eller fel, så kan man förbereda sig genom att ”hitta sitt eget staket”. Varför inte SKRIVA SIN EGEN PERSONLIGA STYRELSEKOD! (se tid blogginlägg)

Mod och integritet
Toftaholm gav en fantastisk inramning

Jag vill passa på att TACKA alla närvarande mentorer, speciellt de som engagerade sig genom att förberede lite extra; Natsue Ellesson på Ellit, Jan Johansson, Claes Janbert på Stålöv, Göran Larsson samt Sophie Persson på Agent A. Dessutom delade Eva Backstam på A-search med sig av några tips från Lars Nohagens och hans analysmodell; Att lösa etiska problem.

Sophie Persson Annelie Petersen, Nils-Åke Blom, Leif Blomberg och Jan Johansson
Sophie Persson Annelie Petersen, Nils-Åke Blom, Leif Blomberg och Jan Johansson

Är du ägare/delägare, ordf/ledamot eller VD, då kan du söka till Styrelsekraft. En fjärde omgång startar i höst. Anmälan senast 31 april www.almi.se/styrelsekraft