Energi i rummet bådar gott för StyrelseKRAFT , 2014 Malmö/Halmstad Sjätte nyckeln En klok uppstart

Styrelsekraft 2014, den femte och sista omgången är igång! Här är 3 personliga tankar som jag gärna delar med mig från träffen.

1.Energi och värme ett bra första steg

All den energi och värme som bildades i rummet vid uppstarten för det femte och sista programmet med Styrelsekraft bådar gott för året som kommer. Energi, kan behövas, för att ”vakna upp” och bli närvarande i rummet för att verkligen se alla de andra personer som är där. Värme kan behövas för att skapa en öppen nyfikenhet. Just i ett sådant seriöst program som Styrelsekraft, tror jag personligen att det är enormt viktigt att börja i just den änden, med energi och värme. Det finns fler som tänker som jag. Läs gärna som inspiration ett par citat från Harvard Business Review; Connect, then lead.

”So which is better? Being lovable or being strong? Most leaders today tend to emphasize their strength, competence and credentials in the workplace, but that is exactly the wrong approach. Leaders who project strength before establishing trust, run the risk of eliciting fear, and along with it a host of dysfunctional behaviors. Fear can undermine cognitive potential, creativity, and problem solving, and cause employees to get stuck and even disengage.

A growing body of research suggests that the way to influence – and to lead – is to begin with warmth. Connect, then lead. ”

Building network Styrelsekraft 2014
Building network Styrelsekraft 2014

2.Vikten av att förnya sitt nätverk både utanför branschen och regionalt

När företaget växer och du som företagsledare ställs inför nya utmaningar, räcker inte alltid det nätverk till, som skapats under åren. På uppstarten av Styrelsekraft 2014, talade vi lite skämtsamt om hur viktigt det är att ständigt ”Leta nya träd”. En klassisk fälla kan vara att man som företagsledare arbetar hårt och lägger allt mindre tid på att uppdatera sitt närmaste nätverk. När det väl bränner till, och man verkligen behöver någon att tala med, kanske inte det ”gamla” nätverket räcker till längre. Då är det tufft, eftersom det tar tid att skapa nätverk. Ett bra och äkta nätverk handlar om ömsesidigt förtroende. Förtroende är inget som går att köpa, ens med en bra titel, utan det är något som behövs byggas upp, ofta under en längre tid. För mig handlar ett äkta nätverk inte om att vara ”connectad på Linkedin” utan att man har personer där man är beredd att ge, utan att i samma andetag räkna med att få lika mycket tillbaka. Det handlar om att ge, för att göra en skillnad för den andre personen.

Var behöver man sitt nätverk? En insikt jag fått under programmet med Styrelsekraft, är att de flesta har ett bra nätverk inom sina respektive branscher. Gärna också lokalt, eller internationellt beroende på var de verkar med sina bolag. En av de stora fördelarna med att vara med i ett program som Styrelsekraft, är att deltagarna kan hitta nya kontakter utanför sin bransch, och att det blir ett regionalt nätverk. En företagare från Varberg, kan ha hur mycket som helst, att hämta från en VD i Växjö, Malmö eller Emmaboda och tvärtom.Uppstart 2014 Katrinetorp (25)

Utmana deltagarna att sträva efter balans mellan hjärna och hjärta

I Styrelsekraft, som ju är ett Almiprogram initierat av regeringen, är min personliga ambition som regional projektledare  att under programmet eftersträva balans, mellan hjärna och hjärta. I mitt förra blogginlägg, kan du läsa mer om den träff där vi diskuterade just ovanstående tema med ett 70-tal ägare och företagsledare. Även där, var kontentan att för mycket av det ena eller andra inte är bra för något bolag på lång sikt, däremot att balans var bra att eftersträva som ett bra rättesnöre. Med en tydlig struktur för nätverksträffarna, en bra styrelseutbildning som grund och med mentor/adeptträffar i bra balans ser jag fram emot de steg som deltagarna kommer att ta under 2014, och ännu hellre på lång sikt med 2014 som ett bra trappsteg.

TACK alla adepter och mentorer som var med på träffen och bidrog till att skapa denna energi. Ser fram emot att träffa er igen.

 

Energi i rummet Styrelsekraft 2014
Energi i rummet Styrelsekraft 2014