Att aldrig stanna upp för att tänka eller reflektera är rent ut sagt förbenat korkat!

Ändå är det precis så många av oss gör idag. Vi springer och springer och har nästan sprungit så länge att den höga takten verkar ha satt sig i oss som en sanning. ”Det är som vanligt – man hinner ingenting”  :)). Det är ju inte kul alls – utan sorgligt! Eller hur låter det här, uppsnappat i veckan?

  • ”Nu har vi 20 minuters utvecklingssamtal utan paus emellan! Fast jag fick bara 15 minuter för förra killen drog över…”
  • ”Jag har inte tänkt nytt på 8 år!”
  • ”Under hela min tid som ledare har jag aldrig pratat om mig själv – det är leverans som gäller.”

 

Men TÄNK om vi faktiskt har GOTT om tid? Så provocerande enkel är Bodil Jönssons twist med samma boktitel. Tänk om ”Ont om tid” bara ett hjärnspöke som vi TROR är sant?

Tänk om ”Ont om tid” Bara är ett hjärnspöke! /Bodil Jönsson

Vi går alltså omkring och lurar oss själva, att vi inte har tid och det har till och med har blivit en ”kollektiv sanning”. Den riktiga sanningen är den att Tid är det enda vi har och det enda som kommer ny till oss! Vi har till och med MER tid totalt och generellt sett än bara 1-2 generationer tillbaka (Jadå, Bodil ger belägg för det i sin bok, noggrann fysiker som hon är.)

Även i våra möten verkar hjärnspöket ”Ont om tid” ha fått ordentligt fäste. Utan att ta oss tid att reflektera rusar vi till nästa möte, och nästa och nästa? Ofta helt utan tid och ställtid däremellan, varken till EFTERtanke, FÖRtanke eller krasst Tid att tänka? Så vi kan ha massor av Effektiva möten, men frågan är om vi glömmer att det tar tid att skapa möten som ger effekt!

Vill vi ha effektiva möten, eller möten som ger effekt? /Olofson

Det finns en enorm risk med detta beteende. Vårt till synes rationella tänkande har fått för stor övervikt! Vi har ibland så bråttom med ”Görandet” att vi inte reflekterar över om det vi gör faktiskt leder någonstans. Det kan bli väldigt tomt att inte fundera över VARFÖR vi gör det vi gör och om det faktiskt gör skillnad! Att ge upp reflektionen och pausen är vanvettigt – ändå verkar det allmänt accepterat. Men frustrationen lurar under ytan och tar massor av Energi!

”Eftersom vi inte hade tid att ha klart mötet – så bestämde vi tid och plats för ett nytt möte om 2 veckor, där vi förutom att vi tar upp samma fråga igen även kallar in 4 nya personer som ”borde involveras”. Frustration är bara förnamnet! /Intervju av konsult

Att få tid att tänka får aldrig vara en ”Lyx” utan är krasst en förutsättning för att utvecklas och ta ett steg till. Både för oss som individer och vid våra möten. Låt oss ta till knep som ”Retro-möten”, Time-out och ”Tänkarrum” för att hitta nya vägar och vanor för att hinna tänka och reflektera. Att skapa en mening med våra möten, och med våra arbetsinsatser är viktigt. Både för oss själva och självklart för att få en mer långsiktig affärsnytta. OCH för att skapa överblick i kaos.

Att skapa något annat i mötesrummet!

Ett trick för att tänka annorlunda kring våra möten är att aktivt arbeta med att skapa en Möteskultur som är ”Convivial” Ett ord som snappats upp och används både av Nobelpristagaren i fysik Rainer Vass (2017) och Bodil Jönsson. Detta för att beskriva en Atmosfär som präglas av tillit och öppenhet, utan behov av försvar, utan hemlighetsmakeri, utan någon dold agenda och utan likformning. Precis en sådan atmosfär som är Facilitatorns viktigaste uppgift. Det är därför Facilitatorns roll kommer att bli allt viktigare! För att stötta oss i att reflektera och hitta rätt väg. Våga använda Facilitator för att utmana och stötta bland annat reflektionen och tänkandet!

Att aldrig stanna upp för att tänka och reflektera är rent ut sagt korkat! /Olofson

3 uppenbara risker!

  1. När vi rusar på i det till synes oändliga maratonloppet, utan att stanna upp finns en stor risk för att vi känner en tomhet.
  2. Vi tappar den långsiktiga affärsnyttan, därför att det ständigt till synes effektiva inte är effektfullt.
  3. Vi skapar för mycket frustration och energiförlust, Energi som vi behöver till viktiga saker!
    (Som att arbeta med de globala målen – men det är ett annat blogginlägg)

Ovanstående inlägg är skrivet med Inspiration av Axel Carlbergs semimarium på MiL ”Är du riktigt klok?” samt Bodil Jönssons bok ”Gott om tid”. TACK för era kloka och visa ord och tankar som jag tar till mig i mitt sökande efter någon liten klokskap till. Tage var/är en annan.