5 frågor för 5 års entreprenörskap – Olofsons resa med SteP Education

Jag bad en av de personer som stöttat mig allra mest både före och under mina företagsår att formulera 5 frågor som är intressanta för andra att känna till om SteP Educations resa; Min man. Tack för det!

Fråga 1 När jag startade – vad var jag mest osäker på att klara av?
Såhär i efterhand minns jag det som en fokuserad, euforisk tid helt utan frågetecken. Många funderingar och vägval ja, men aldrig en tanke om att jag inte skulle klara av att starta ett företag och driva det under många år. Det låter kanske naivt för andra, men jag hade verkligen en så stark vilja att göra något som var mitt eget, och när jag väl hade bestämt mig, fanns inte ens frågetecknet att det inte skulle gå! Däremot tog det ett tag innan jag kom fram till själva hjärtat i min verksamhet, mitt varför. Det blev som allra tydligast näst Kristina Jarring och Sophie Persson, tog sig tid att sparra mig. Kristina frågade;

– Varför gör du det du gör?

– Vilken är kärnan i din verksamhet?

Kan du inte svara på det – blir din verksamhet otydlig både för dig och därmed för andra sa Kristina. I en HBR artikel ”From purpose to impact” (länk) pratas om vikten att känna till sitt varför. ”Vet du ditt varför – blir du en bättre ledare”. Både av dig själv, och av andra. Ditt företag vinner också på tydligheten.

Mitt varför – är att jag brinner för rådgivning som får individer att ta ett steg – till! Jag vill som rådgivare stötta företagsledningar att skapa affärsnytta när de väljer att investera i utbildning, för sig själva och för sina nyckelpersoner.

Inte ett enda företag kan ta ett steg. Det är medarbetarna som tar allihop. För det behövs det insikt om det egna ansvaret och full koll på den egna potentialen.

Svaret på frågan är NEJ. Jag kände mig inte osäker vid starten, men att efter ett tag, innan funderingarna kring mitt varför kom på plats undrade jag flera gånger om det verkligen fanns en plats för mig i konsultvärlden och i sådant fall vilken. När jag hittat svaret på frågan varför, så hittade jag min plats. logo_se

Fråga 2 Vilket är mitt största misstag som företagare?
När uppdraget som processledare för Styrelsekraft (med 155 adepter, 7 program och 56 nätverksträffar) avslutades, trodde jag att jag var oumbärlig för alla som gått programmet! Framförallt efter avslutandet och vid starten av alumniverksamheten. Jag ville så gärna göra en sista träff efter att programmet avslutats. En regional träff (en i Växjö och en i Malmö), med ALLA som gått. Tänk att få koppla ihop flera av deltagarna, i de olika grupperna och peka på både kloka kontakter och nätverk och vem vet kanske samarbeten? Jag var så fast i min övertygelse att den träffen skulle vara bra för näringslivet både i Malmö och i Växjö, att jag till och med erbjöd mig att göra den gratis. Tyvärr fick jag inte lov till det av uppdragsgivaren. Det gjorde mig enormt besviken, och det tog ett tag innan jag kom vidare och såg potentialen till en helt annan typ av samarbeten som i backspegeln inneburit bättre val för SteP Education.

Om de bara hade förstått mina goda avsikter, var ett hjärnspöke jag till sist drog fram i ljuset och tittade på. Med allt mitt engagemang jag lagt ner vid alla programmen, var det nyttigt tänkande kring min egen umbärlighet.


Valberedning Olofson facilitaterar

Fråga 3 Vilken är min största framgång som företagare?

Det klassiska svaret är två;  resan med Styrelsekraft och resan med greytogreen.

Men, jag kan inte låta bli att klura kring ordet Fram-Gång. Att gå framåt. Då lyder frågan; När har jag tagit mitt största kliv/steg framåt? När kom min största insikt för att kunna göra det?

Insikten kom när jag öppnade upp för att inte bli min egen flaskhals. (Har sett åtskilliga konsulter bli allt mer uppbokade och sedan kommer de fram till en gräns, där de inte längre hinner med att tänka efter och reflektera) Det vill säga, att jag utmanade mig själv att våga tänka större än att sälja mina egna timmar! Jag ställde 2 frågor till mig själv:

Vilken är mitt bidrag till att göra skillnad?

Har jag ingen målbild eller vision och ledstjärna? Om jag har det – hur ser den ut?

Min insikt (mitt steg och Fram-Gång) kom efter 3 år som företagare. Det är viktigt att ha en målbild! Eftersom jag har ett stort behov av frihet, och därmed en rädsla för att allt som kan hämma eller hindra denna min frihet, inser jag att jag ofta valt bort tydliga mål.  Jag gav mig själv i uppgift att rita upp bilden av mig själv om 15 år. Var fanns jag då, och vilka tankar tänkte jag om det jag åstadkommit? Då kom bilden upp av mig själv som satt och täljde på en stubbe;.) Ovanför mig svävade ett antal tankar. Den viktigaste överst och hur tydligt som helst.  100 000 steg! Om 15 år har SteP Education stöttat människor att ta 100 000 steg. Då insåg jag att jag inte skulle klara det själv, och har därmed öppnat upp vägen för samarbeten snarare än att göra allt själv.

Den ledstjärnan har gett mig en riktning om vart mitt skepp ska sikta, istället för att bara flyta med på vågorna som är både höga och djupa emellanåt. Mitt utförliga svar finns i blogginlägget kring 100 000 steg.

 

Ta ett steg - till!
Ta ett steg – till! På vägen till en målbild.

Fråga 4 Vilka personer har betytt mest i mitt nätverk?
Min man
som i ett mycket tidigt skede sa; Om det är någon som passar för att ha ett eget företag – så är det du! Det har jag burit med mig. Mina föräldrar som tydligt stöttat mitt entreprenörskap sen barnsben.

Vill du åka som utbytesstudent till Canada! Ok – då är det dags för dig att gå ut och spika blomkålslådor….  Du får 3 kr styck.

Sophie Persson, som delar samma värderingar kring att arbeta professionellt med företagsledningar. Som lågmält och underfundigt sett mig och både utmanat och stöttat mig, främst i rollen som facilitator för Styrelsekraft. Hon valde att gå greytogreen, och det var oerhört viktigt för mig just i det skedet för att hitta kopplingar mellan styrelsearbete och att ta viktiga steg som individ och i verksamheten. Orubblig, där när det gäller!

Anders Brun, den grundläggande eldsjälen på LNC. En av de första som vågade ifrågasätta min verksamhet på ett klokt sätt genom att ställa raka och tuffa frågor. Hur ska du ta betalt för det? Var tjänar du pengarna? Jobbigt men nyttigt.

Kristina Jarring som jag tidigare nämnt som satt integritet högre upp på min agenda och påmint mig om och gjort mig uppmärksam på att mitt varför var otydligt.

Anders Fransson, en av grundarna till Lundalogik som sa. En sån vill jag ha! (individuell styrelseutbildning) Som förstod vikten av att stötta i ett väldigt tidigt skede och de facto blev en av mina allra första kunder. Deras CRM-system har gett mig ordning och reda på mina kunder från starten!

Margaretha Alexanderson, som var mitt livs första mentor och under mentorsåret alltid hittade någon ny vinkel att göra mig uppmärksam på, och som framförallt peppat!

Alla helgon på företagshotellet på St Lars. Fika är social överlevnad! Tack och lov att jag valde att redan från början dela kontor med Annica Larsson på Addisco. Att vara ensamkonsult, behöver inte betyda att man måste vara ensam på kontoret. Att ha ett gäng som Staffan och de övriga att fika med, har betytt mycket för att jag ska trivas! Trivs jag, går mitt företag bra.

Det finns ett stort antal personer som stöttat. Med tiden har jag kommit att uppskatta dem allra mest, som även tagit sig tid att utmana!

Ensam är inte stark
Ensam är inte alltid stark

Fråga 5 Om jag inte startat SteP Education. Vad hade jag gjort istället?
Detta är den svåraste frågan. Under fem år har jag lagt all fokus på mitt eget företag. I ärlighetens namn, vet inte vad jag annars hade gjort. Det finns ingen annanstans där jag kan få vara så kreativ, ha en så stor frihet att själv bestämma över min tid och känna att jag gör en liten skillnad för många människor.

Ibland kan jag känna mig avundsjuk på anställda, som pratar om sina kollegor och personalfester, och som ser lön som något självklart. Men jag är glad och stolt för varje lön jag betalar ut. Den innebär att det finns personer som är beredda att betala för att jag ska göra ett jobb som de verkligen vill ha. Ett arbete som inte alltid ryms i någon budget, utan som behöver modiga och nyfikna chefer som vill åstadkomma något med sin verksamhet och ta ett steg – till.

Tack för att du lyssnade! Du får gärna maila mig en kommentar. Kanske du kan berätta vilken resa DU har gjort och kommer att göra? Det betyder mycket för mig! olofson@stepeducation.se

Fler MODIGA och NYFIKNA chefer sökes!
Fler MODIGA och NYFIKNA chefer sökes! Bild B Olofson