I denna blogg tänker jag berätta om den första nyckeln i projektet styrelsekraft; Mentorn. Låt mig först ge en eloge till alla mentorer som är med i styrelsekraft. De tillhör en oerhört viktig skara genom att de drivs av en vilja att dela med sig av sin kunskap – och inte minst sin tid! Upptagna med egna uppdrag väljer de ändå att vara en viktig nyckel i styrelsekraft. De är frisbeespelare!

Aktiva Frisbeekastare (Foto Thinkstockphotos.de)
Aktiva Frisbeekastare
(Foto Thinkstockphotos.de)

Bollplank är helt enkelt en kass metafor

Ofta pratas det om vikten av bollplank för att ta viktiga beslut. Ett bollplank är en av de sämsta metaforerna jag vet. Kasta själv en boll mot ett plank och erfar den ”stumma känsla” som ett ”ploff” mot en vägg ger. Dessutom går det blixtsnabbt och är förutsägbart.

När du kastar en frisbee – behöver du tänka efter mer! Du behöver förbereda och tänka på riktning, hastighet och tenkik och till vem du kastar. Skillnaden ligger också i att mottagaren måste tänka till för att ta emot frisbeen och hålla i den ett tag innan den kastas tillbaka.

Precis så – är förhoppningen att mentorskapet ska fungera i Styrelsekraft. Adepten förbereder, väljer ut en viktig frågeställning och kastar iväg. Mentorn tar emot, funderar lite (och ser hela planen) och skickar tillbaka med fler frågor. BÅDA växer.  Däri ligger grunden till professionell kunskapsdelning.

Fakta

Styrelsekraft är ett projekt initierat av regeringen som gett uppdraget till ALMI att genomföra programmet i syfte att få in mer kraft i styrlser. ALMI upphandlade regionala projektledare – och där har ni SteP Education som vann upphandlingen i Malmö och Växjö.